Alles of niche?

5 oktober 2021 435 woorden 3 minuten

“Zal ik mijn behandelingen uitbreiden? Of moeten we ons juist focussen op een niche?” Deze vraag krijg ik vaker. Trends, nieuwe technieken en andere ontwikkelingen zorgen ervoor dat onze branche continue evolueert. Wanneer voeg je een behandeling toe aan je assortiment? Tot hoever breid je je assortiment uit en wanneer is het beter om je te focussen op een niche? Als ondernemer zal je misschien op zoek zijn naar de antwoorden op deze vragen. Wanneer je je bedrijf wil laten groeien zal je keuzes moeten durven maken. Maar hoe maak je de juiste beslissing? 

 

Uitgebreid assortiment vs. focus op een niche

Een uitgebreid assortiment of een niche: er is allereerst geen goed of fout. Dat zit zo. Sommige beauty bedrijven zijn met een uitgebreid assortiment succesvol, terwijl anderen juist volle agenda’s hebben doordat ze een handje vol behandelingen exclusief en specialistisch te houden. Een uitgebreid assortiment kan in potentie succesvol worden wanneer het goed binnen de formule past. De klant moet je concept snappen. Anderzijds onderstrepen bedrijven met een niche juist hun kwalitatieve expertstatus. Het draait niet alleen om de behandelingen die je geeft, maar ook het verhaal dat je vertelt en het merk dat je neerzet!

 

Valkuilen van uitbreiden

Extra of nieuwe behandelingen toevoegen, zorgt ervoor dat je vernieuwend blijft. Maar trap niet in de vuilkuil om zomaar ondoordacht je assortiment uit te breiden. Zorg ervoor dat het logisch en overzichtelijk blijft. Klanten moeten weten waarvoor ze kunnen komen en wat ze aan je hebben. Zorg dat je nieuwe behandeling logischerwijs past bij jouw ideale klant en het huidige assortiment.

 

Hoe maak je de keuze voor de behandelingen die je geeft? 

Het is verleidelijk om je keuze voor nieuwe behandelingen op trends of vragen van je huidige klanten te baseren, maar het is niet de manier waarop je een weloverwogen keuze maakt. Vraag je af wat de behandeling jou oplevert. Past het bij de klanten die je nu hebt? Welke nieuwe klanten trek je er mee aan? Is dit een match? Past het bij de rest van je assortiment of wordt het zo een wel erg bonte mix? Zorg dat je straks niet door de bomen het bos niet meer ziet! Past de behandeling bij waar jij voor staat in je bedrijf? En wat levert het je financieel op? Als jij besluit een behandeling toe te voegen aan je assortiment moet je er 100% zeker van zijn dat het op alle vlakken als een handschoen past bij jou én je bedrijf!

 

 

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*