Bedrijf verkopen en sparen voor later: hoe pak je dit aan?

21 maart 2022 725 woorden 4 minuten

Wat ga jij later eigenlijk doen? Als ondernemer leven we vaak in het hier en nu. We zijn bezig met wat er nu gebeurt, proberen te overleven en implementeren nieuwe manieren van ondernemen in ons bedrijf. Maar het is ook belangrijk dat we nadenken over de toekomst. En dan bedoel ik verder dan over vijf of tien jaar. Wanneer je als ondernemer een bepaalde leeftijd hebt bereikt, wil je waarschijnlijk minder of helemaal stoppen met werken. Dan is het fijn als dit financieel natuurlijk ook mogelijk is en je misschien zelfs je bedrijf kan verkopen. Vorig jaar was dit vraagstuk onderdeel van een traject met een van mijn klanten. Daaruit bleek maar weer hoe belangrijk het is om je hier al op tijd mee bezig te houden. Hoe eerder je begint, des te meer je overhoudt. 

 

Sparen voor je pensioen

Van al het harde werk wat je doet, wil je natuurlijk wel iets terugzien op je bankrekening. Nu worden je werkzaamheden natuurlijk betaald door je klanten, maar hoe zit het wanneer je straks wilt stoppen met werken? Of wanneer je minder uren wilt draaien? Begin eerst met nadenken over waar je je tijd en geld aan wilt besteden, en wat je daarvoor nodig hebt. Maak een plan van aanpak en ga eventueel in gesprek met een professional, die samen met jou naar de mogelijkheden kan kijken. Wanneer ik hiervoor met een klant om de tafel ga zitten, dan beginnen we eerst met het maken van een winstrekening en het inzichtelijk maken van het feit dat jij de belangrijkste persoon bent in het bedrijf. Jij maakt de meeste uren, dus jij zou er het meeste aan over moeten houden. Dit is alleen niet altijd het geval. Zo houden ondernemers vaak maar een klein beetje over voor hun eigen salaris en een klein beetje aan winst. De eerste stap is dus om de winst veilig te stellen. Al zet je slechts 1% van je omzet op een aparte rekening, je bent dan al bezig met het reserveren van geld en hebt officieel een winstgevend bedrijf.

 

Maak je bedrijf klaar voor de toekomst

Naast sparen is het ook belangrijk om na te denken over de toekomst van je bedrijf. Wat wil je eigenlijk met je bedrijf? Denk je dat je deze later wilt verkopen? Dan zijn er nu al een aantal zaken waar je over na moet denken. Is je bedrijfsnaam bijvoorbeeld wel goed genoeg om door te verkopen en wie zou het stokje van je over kunnen nemen? Uiteindelijk is elk bedrijf te verkopen. Door hier nu al mee bezig te zijn en er een plan voor te maken, houd je er straks iets moois aan over! Namelijk een deel van je pensioen.

 

Bedrijf verkopen voor het maken van een nieuwe start

Het verkopen van een bedrijf kan verschillende redenen hebben. Misschien is je bedrijf wel uitgegroeid tot een groot succes en wil je je nu op iets nieuws richten. Zo heb ik bijvoorbeeld een klant die zo succesvol was geworden en haar bedrijf zo goed had opgezet, dat haar missie geslaagd was. Haar ondernemershart ging echter harder kloppen en zij wilde graag een bedrijf oprichten dat gespecialiseerd is in apparatuur voor de schoonheidsbranche. Zij heeft haar eigen bedrijf verkocht, waarna ze een deel van de opbrengst opzij heeft gezet voor later en het andere deel heeft geïnvesteerd in haar nieuwe bedrijf.

 

Verkopen om verder te groeien 

Je hoeft je bedrijf dus niet alleen te verkopen wanneer je 67 jaar bent geworden en je graag met pensioen wilt gaan. Je hebt als ondernemer iets moois opgezet, maar wellicht ben je minder enthousiast geworden of heb je simpelweg minder interesse gekregen. In dit geval kun je er ook over nadenken om je bedrijf te verkopen. Dit betekent dus niet dat je hebt gefaald. Het is juist een teken van groei! Door je bedrijf te verkopen, kies je namelijk voor jezelf en kun je een volgende stap zetten in je leven. Toch zijn veel mensen bang om hun bedrijf te verkopen, omdat ze bang zijn voor wat de buitenwereld daarvan denkt. Ik vind echter dat het juist moedig als je deze stap durft te zetten, want dan kun je uiteindelijk weer verder groeien en bouwen aan je dromen!

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*