Van klant naar concullega? In gesprek met Tom Sebastian & Debby van Schoor

14 augustus 2023 1203 woorden 7 minuten

Van klant naar concullega? Tom Sebastian in gesprek met Debby van Schoor over het starten van een nieuw succesvol bedrijf zonder de balans te verliezen – “Ik had nooit verwacht drie maanden weg te kunnen, terwijl mijn bedrijf gewoon doorgaat.”

Debby van Schoor is al ruim twee decennia actief als ondernemer in de beauty branche en sinds kort mede-eigenaar van het bedrijf Beauty Sidekicks. Een uniek concept waarin ze samen met collega Annemieke Vogel als sidekick aan de slag gaat als Marketing en Business strateeg en zeer ervaren beauty ondernemer en coach bij vooruitstrevende beauty ondernemers. De bevlogen ondernemer kent de branche als geen ander en voelt naadloos aan wat er wel en niet goed gaat binnen bedrijven. Nu zet ze haar ervaring en kennis in om andere bedrijven te helpen.

Als business consultant helpt Tom Sebastian bedrijven uit de lifestyle en beauty business de volgende stap te zetten. Zo ook Debby van Schoor die al 23 jaar in de beauty branche actief is. Waar ze ooit begon met een eigen beautysalon helpt ze nu juist andere beauty ondernemers op coachende wijze verder met hun bedrijf. Ze strugglede zelf lang met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé, maar weet nu op afstand verschillende bedrijven succesvol draaiende te houden. Zelfs wanneer ze zelf drie maanden in het buitenland zit.

Debby: “Ik vond het ondernemerschap eerst best eenzaam daarin. Het duurde even voordat ik de balans voor mezelf op kon maken. Ik maakte lange dagen van 12 uur of meer, werkte avonden en weekenden. Het voelde niet altijd goed. Ergens was er iets in me wat knaagde en dacht ‘dit kan het toch niet zijn?’” Tom Sebastian: “Het is iets waar veel ondernemers mee worstelen. De balans vinden tussen je eindeloze to do lijst en privé. Dit terwijl iedereen die ruimte voor zichzelf nodig heeft. Juist om zakelijk ook meters te kunnen maken.” “Jaren geleden had ik er niet van durven dromen om niet fysiek aanwezig te zijn in mijn bedrijf. Toch lukt dat nu. Zonder mijn Tom had ik die stappen nooit durven nemen!”, vertelt Debby lachend.


De beste leerschool

Debby is al flink wat jaren actief in de beauty branche. Waar ze begon met een eigen salon laat ze nu met haar nieuwe bedrijf een andere droom uitkomen: “Ik begon 23 jaar geleden. Op 19-jarige leeftijd opende ik mijn eigen beautysalon. Echt een droom die ik al jong uit kon laten komen. Ik kom uit een ondernemersfamilie en ondernemen zit dan ook in mijn bloed. Ik twijfelde niet lang om voor mezelf te beginnen. Mijn radar staat van nature altijd aan en zie snel wat er goed gaat in bedrijven of wat juist beter kan. In welke branche dan ook. Ondernemen heeft me meer geleerd dan welke school dan ook.” Dat dat niet altijd even leuke lessen zijn, daar is de onderneemster eerlijk over: “Wat mij bovendien belemmerde waren mijn eigen overtuigingen over succes en bijbehorende angsten. Je móet hard werken, je mág niet vrij zijn. Ik voelde me extreem schuldig als ik op vakantie ging of nog erger, als ik een dag vrij in eigen land nam. Totaal niet realistisch. Ik wilde meer, maar kon niets loslaten. Wat dit compleet veranderd heeft, was het samenwerken met onder andere Tom en leren luisteren naar mijn eigen intuïtie. Daardoor durfde ik te kiezen voor een nieuw pad en kan ik nu mijn passie en ervaring samen laten komen bij Beauty Sidekicks. Dit terwijl ik afgelopen jaar nog 3 maanden in het buitenland zat en ook voor dit jaar staat een kwartaal naar Portugal op de planning. Ik weet nu dat het kan: zakelijk succes én een fijne privé balans.”


Transformatie als ondernemer

De twee ambitieuze ondernemers werken inmiddels zo’n twee jaar samen. Tom Sebastian over hoe hij Debby heeft zien transformeren tijdens hun nauwe samenwerking: “Debby heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Het besef is er nu dat iedereen iets bijzonders te bieden heeft. Nadat ze zich dit realiseerde, begon ze in een mum van tijd haar vaardigheden te ontwikkelen om zichzelf bijvoorbeeld niet alleen live maar ook online waardevol te maken. Daarnaast was Debby altijd al iemand die aan anderen dacht en vaak anderen boven zichzelf zette. Dit was eerst een obstakel in haar eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ze heeft geleerd om meer voor zichzelf te kiezen en beter te luisteren naar haar intuïtie. Hierdoor is ze niet alleen succesvol op professioneel vlak, maar heeft ze ook juist op persoonlijk vlak een goede balans gevonden.” Debby over haar ondernemersreis: “Ik merk dat ik zo anders in het leven sta dan jaren terug, als een nog sterker person met liefde voor mijn vrije tijd. Ik kan niet wachten hier anderen met Beauty Sidekicks ook bij te helpen!”


De kracht van goede coaching

Zowel Debby als Tom begrijpen het als andere ondernemers in eerste instantie huiverig kunnen zijn om een coach in te schakelen. Waar zit de kracht van zo’n intensieve samenwerking? Tom Sebastian: “Coaching kan je juist helpen bij het vinden van inzichten en nieuwe perspectieven: Soms hebben we een externe blik nodig om tot nieuwe inzichten te komen die we anders niet zouden zien. Een coach kan je helpen bij het identificeren van negatieve patronen en denkwijzen. Het werken met een coach gaat niet alleen over het bereiken van doelen, het is ook een persoonlijk groeiproces. Wanneer we werken aan onszelf, kunnen we ons persoonlijk verbeteren en verbindingen leggen tussen onze emoties, gedachten en daden. Dit is naar mijn mening een belangrijk onderdeel van iemands coaching ervaring.”

Debby over haar keuze om destijds een coach in te schakelen: “Ik vond de investering in het begin ook heel eng, maar mijn bedrijf is sindsdien zo enorm gegroeid. Gegroeid in omzet, in medewerkers en de rust die ik nu heb met hem aan mijn zijde is het zo ontzettend waard. De tijd van alles zelf op harde manier ontdekken is voor mij echt voorbij.”


Van klant naar concullega?

Tom was het bovendien zelf die Debby motiveerde iets te doen met haar ondernemersradar en passie om andere bedrijven te helpen. Iets wat deels lijkt op zijn eigen dienstverlening. Hoe kijkt de business consultant eigenlijk naar concurrentie? Tom Sebastian: “Vanaf het moment dat ik Debby leerde kennen, viel mij gelijk haar uitgebreide kennis van het vak op. Ik was ervan overtuigd dat het zonde zou zijn als Debby deze kennis voor zichzelf zou houden en deze niet zou delen met andere beauty ondernemers die worstelen met dezelfde problemen. Ik ben ervan overtuigd dat er voor elke ondernemer een ander type coach is die past bij zijn of haar specifieke behoeften.

Als coaches samenwerken en elkaar ondersteunen, kunnen ze uiteindelijk samen meer bereiken in het helpen van ondernemers en het verbeteren van de kwaliteit van coaching in het algemeen. Dit is beter dan elke doodconcurreren en het delen van kennis en ervaringen met collega’s te belemmeren. In Debby en Annemiek heb ik alle vertrouwen dat ze hun missie om ondernemen makkelijker te maken en meer plezier terug te brengen waar gaan maken en bedrijven verder gaan helpen. Samen staan we juist sterker!”

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan een vrijblijvend gesprek in of stuur een mailtje naar support@tomsebastian.com.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*