Durf kansen te benutten

14 september 2021 416 woorden 3 minuten

Kansen brengen je bedrijf verder en zorgen voor groei, maar dan moet je ze wel op tijd kunnen signaleren. En laat dat nogal lastig zijn. Soms zie je pas achteraf dat je een grote kans hebt laten gaan. Bijvoorbeeld omdat je deze niet herkend hebt of omdat je te druk bezig bent geweest met andere zaken. Het geniepigste van kansen is dat ze slechts tijdelijk zijn en net zo snel weer weg kunnen glippen als dat ze gekomen zijn. Hoe signaleer je op tijd mooie kansen én zorg je ervoor dat je ze durft te pakken?

 

Nederlaag of kans?

Het feit dat je kansen zelf niet altijd ziet, is omdat ze soms vermomd zijn als tegenslag of zelfs een tijdelijke nederlaag. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen daardoor niet doorhebben wat voor kans er in een negatieve situatie schuilt. Denk maar terug aan vorig jaar. Corona gaf veel branches onverwacht een harde klap, waaronder de onze. Verschillende ondernemers zagen tussen de ellende door de kans om hun business uit te bouwen met online inkomstenbronnen, zoals door het openen van een webshop of het geven van online cursussen.

 

Van nietszeggende gedachten naar grandioos plan

Heb je het gevoel kansen nooit of te laat te spotten? Neem zo nu en dan eens even afstand van je dagelijkse werkzaamheden. Zoom uit en speur de horizon af op zoek naar wat wél of zelfs beter zal werken. Kijk met een open blik naar kansen. Als je ooit met mislukking te maken hebt gehad, zul je waarschijnlijk sneller een idee onderschatten, terwijl er wel degelijk potentie in zit. Dat stemmetje diep van binnen kan je onderuithalen terwijl succes binnen handbereik ligt.

 

Deel je idee

Vier paar ogen zien meer dan twee. Zo ook voor jouw idee. Is je iets te binnen geschoten? Sparren met een collega, met iemand die eerder die stappen heeft genomen of het inzetten van een coach die jou hierin kan begeleiden, is slimmer dan het zomaar opgeven omdat dat stemmetje je negatieve gedachten influistert. Het kan je juist tot hele nieuwe inzichten brengen. Deel je idee. Erover praten met iemand zorgt vaak voor nieuwe invalshoeken en laat je dieper nadenken over hoe je deze kans kan benutten. Elk succes is ooit bij een simpel idee begonnen. Onderschat jezelf niet. Een op het eerste gezicht nietszeggende gedachte kan leiden tot een grandioos plan!

 

 

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*