Foutje bedankt

21 juni 2018 430 woorden 3 minuten

Fouten maken, je doet als mens eigenlijk alles om ze te voorkomen maar ze zijn zo hard nodig om te groeien. Als mens en als bedrijf. Ik was een perfectionist en ook wel een controlefreak. Ik was altijd degene die alles van tevoren moest weten, alles onder controle moest hebben en alles wilde uitstippelen om maar geen fouten te maken.

Veel ondernemers zijn bang om fouten te maken en dat was ik dus zelf ook. Je bent bang om te falen en zo bewandel je snel de veilige weg. En op de veilige weg kom je niet verder. Want fouten zorgen voor groei. Als je geen risico’s neemt, maak je geen progressie. Durf daarom een keer iets anders te doen, iets nieuws te proberen ook al is het buiten je comfort zone. Door het te doen, leer je wat bij je past, wat je talenten zijn, waar je goed in bent en ook waar je niet goed in bent.

In mijn persoonlijke leven heeft een fout zich in een leermoment omgezet toen ik nog jong was. Toen ik twaalf was en op het koninklijk conservatorium zat voor ballet- en pianoles, kreeg ik een standje van mijn danslerares in de klas. Eenmaal buiten heb ik toen vreselijk mijn gal gespuwd over haar tegen een vriendin in het fietsenhok. Toen zag ik dat de danslerares vlakbij stond en alles had gehoord. Ik vond dat vreselijk en dat moment heeft mij doen beseffen dat ik niet over anderen wil praten tegen anderen. Dat als ik iemand iets te zeggen heb ik dat tegen dat persoon zelf wil doen. Het levert mij niets op om over anderen te praten. Dit is in mijn ogen een soort van fout die zich heeft omgezet in een leermoment, waardoor ik als mens gegroeid ben.

Als bedrijf zal je fouten moeten maken om verder te komen. Spring eens in het diepe, doe het gewoon, kleur buiten de lijntjes, durf fouten te maken. Kies eens niet de weg van de minste weerstand. Overwin je angst om fouten te maken en durf te groeien. Fouten bestaan namelijk niet, het zijn leermomenten. Je kunt eenvoudigweg je doel niet bereiken zonder hobbels of obstakels te nemen. Het hoort erbij.

Want één ding is zeker in het ondernemerschap, je zult fouten maken. En fouten hebben de macht om jou en je bedrijf beter te maken dan ervoor.  Vergeet de fout en onthoud de les.

Zo groei je, als mens en als beauty business tot ongekende hoogte!

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*