Hoe bereid je je bedrijf voor op drukke tijden?

16 november 2021 506 woorden 3 minuten

Feestdagen zoals kerst, Pasen en Moederdag zorgen vaak voor een piek in de planning van beauty bedrijven. Hoe zorg je dat je het hoofd koel houdt en de controle niet verliest? Het antwoord is vrij simpel: begin op tijd met plannen! In de praktijk pakt het vaak anders uit, maar met deze time management tips voor drukke tijden gaat het je nu écht lukken.

 

Wat houdt time management in?

 Met time management deel je de tijd van je werkdag zo efficiënt mogelijk in. Het kan in het begin lastig zijn, zeker wanneer je niet zo’n planner van nature bent. Als succesvolle ondernemer ben je wat mij betreft genoodzaakt om met een planning te werken, omdat je met veel mensen te maken hebt en anders je agenda volstroomt met afspraken en zaken die onnodig tijd opslokken. Daardoor ben je vaak te veel bezig met het nu en te weinig met de toekomst. Het is belangrijk om te weten wat aandacht verdient en wanneer je moet pieken.

 

Plan een jaar vooruit

Dit klinkt extreem, maar gaat je echt helpen: plan een heel jaar vooruit. Je hoeft nog niet tot op de detail weten wanneer je koffiepauze hebt, maar zet de grote lijnen voor jezelf wel uit. Zet belangrijke dagen zoals Pasen, Moederdag, Black Friday, Sinterklaas en Kerst in je planning en plan twee tot drie maanden voordien een speciaal voorbereidingsmoment voor jezelf in. Tijdens dit moment kijk je welke acties komende tijd moet ondernemen om eropin te spelen, zoals het assortiment inkopen, social media content maken, de bezetting op orde krijgen of je interieur speciaal aan te kleden. Werk vooruit waar kan en schakel hulp in van je teamleden. Je social media posts en nieuwsbrieven kun je vooraf bijvoorbeeld al maken en inplannen en wie weet heeft je ene personeelslid zulke goede decoratie skills dat ze prima de aankleding voor haar rekening kan nemen.

 

Vind je eigen wijze

Time management moet je passend maken voor jezelf, anders werkt het niet voor je. Mijn partner en ik zweren allebei bij time management, maar gaan er wel allebei heel anders mee om. Als Bas in mijn agenda kijkt, wordt hij gek van de kleurtjes en afspraken die elkaar op volgen. Ik krijg er juist rust van als ik tot op het kwartier zie waar ik die dag moet zijn en wat ik moet doen. Tot aan de boodschappen toe! Bas werkt juist met ochtend en middagblokken waarin staat wat hij moet doen. Je eigen manier vinden is echt de sleutel tot succes als het om time management gaat. Vind een methode die past bij hoe jij werkt en elimineer datgene wat je onrust geeft in je systeem. Schrik je in november van wat je nog voor kerst moet doen? Reserveer in 2022 alvast een maand eerder een blok om het in te plannen! Leer en neem daar direct actie op om het volgend jaar anders of beter te doen.

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*