Hoe bouw je aan een goede teamgeest?

23 december 2021 446 woorden 3 minuten

Het belang van een goede teamgeest staat misschien niet als hoogste punt op je to do list, maar wanneer je bedrijf en team groeien, is het aan te raden om hier wel aandacht voor te hebben. Ik vind de sfeer binnen een team een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Een slechte teamgeest kan flink wat negatieve invloed hebben op de prestatie van je onderneming. Een goede teamgeest zorgt namelijk voor een gezellige sfeer en versterkt de wil om samen te werken met elkaar. Het motiveert personeelsleden en brengt het bedrijf samen naar een hoger niveau. Maar hoe bewaak je de juiste balans nou binnen een team?

 

Waaruit bestaat een goede teamgeest?

Een team is gebouwd op groepsgevoel. Teamgeest kun je typeren als de aard of saamhorigheid (of gebrek eraan) van jullie samenwerking. Wanneer je dezelfde visie en ideeën deelt over de omgang met elkaar, blijft de sfeer binnen een bedrijf positief en dat stralen jullie uit op de werkvloer. Je klanten merken het of een bedrijf als een geoliede machine loopt of juist stroef gaat. Geroddel of het gebrek aan motivatie om het werk goed uit te voeren zijn vaak de boosdoeners binnen een team. Het is belangrijk dat waarden en mensen met elkaar overeenkomen om samen in een gezonde werkomgeving te kunnen werken.

 

Hoe bouw je aan een goede teamspirit?

Ik ben mijn bedrijf, maar ben niet de enige die in mijn onderneming werkt. In mijn team vind ik het belangrijk om op een vast moment bij elkaar in te checken. Zo hebben wij wekelijks overleg met elkaar om de stand van zaken door te spreken. Daardoor signaleren we snel of iets extra aandacht nodig heeft, maar zorgen we ook voor betrokkenheid. Een valkuil is om je team te weinig aandacht te geven. Denk niet ‘ik heb het één keer gezegd, dus kan het nu loslaten’, maar overleg juist samen over wat goed en minder goed gaat. Wees consequent in het inplannen van je overleggen en laat iemand bijhouden wat er gezegd wordt.

 

Hoe kun je de teamgeest verbeteren?

Een team verandert wanneer mensen komen en gaan. Merk je dat er binnen jullie team nog stappen te zetten zijn of wil je de banden wat hechter maken? Laat het team samen iets organiseren, bijvoorbeeld jullie volgende bedrijfsuitje. Geef iedereen in het team een bepaalde rol of verantwoordelijkheid. Zo zorg je voor een mate van betrokkenheid en het idee dat iedereen samenwerkt om iets leuks te realiseren. Teambuilding en betrokkenheid zijn erg belangrijk om de teamgeest en sfeer op de werkvloer goed te houden!

 

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*