Hoe kan je jezelf weer motiveren?

22 maart 2018 620 woorden 4 minuten

Soms denk je dat er maar één reden is waarom je gedemotiveerd bent geraakt maar vaak zijn er meerdere redenen. En zo zijn er ook meerdere manieren om jezelf opnieuw te motiveren!

Stel je doel bij

Een doel wat niet gehaald is een reden waardoor je gedemotiveerd kan raken. Het is daarom heel belangrijk dat je je doel dan bijstelt. Stel dat je een hele grote to-do list hebt. Dan zie je alleen maar wat niet af is. Met een kleinere lijst stel je kleinere doelen en kun je je focussen op wat je wel hebt afgekregen. Kortom: als je een kleiner doel stelt, steeds opnieuw, ben je meer gemotiveerd en bereik je uiteindelijk je grote doel!

Herken angst, een slechte raadgever

Een andere belangrijke reden waardoor je gedemotiveerd kan raken is angst. Angst is een slechte raadgever. Angst is er om je te beschermen, maar het kan je ook verlammen en daarmee je groei remmen. Angst zorgt ervoor dat je niet buiten je comfortzone durft te stappen. Probeer daarom eens van een afstand te beoordelen of de reden waarom je geen volgende stap neemt een reële gedachte is of dat het een angstgedachte is. Angst projecteert alleen maar de beren op de weg en wil bij het bekende blijven, want dat is vertrouwd. Leer angst herkennen en durf buiten je comfortzone te stappen en je zult verder komen. Angst overwinnen binnen je onderneming zorgt altijd voor enorme vooruitgang.

Formuleer & evalueer je doel door middel van vragen

Zorg daarnaast dat je je doel & visie goed in kaart hebt en houdt. Als dat niet helder is kan dat demotiverend werken. Het is belangrijk te weten waarom je een bepaald doel wilt bereiken. Voor wie doe je het, waarom en ook wat gebeurt er als ik het niet doe? Hou je redenen zuiver. Laat je niet beïnvloeden door het succes van een ander, of door druk van buitenaf. Evalueer regelmatig met jezelf en met anderen waar je naar toe wilt. Spreek het hardop uit, zodat het niet alleen in je hoofd blijft rondspoken.

Waarde conflict? Schrijf voor- en tegens & maak de keuze

Je kunt ook een waarde conflict hebben en hierdoor gedemotiveerd raken. Als je bijvoorbeeld het dilemma hebt dat je nieuwe apparatuur wilt aanschaffen maar eigenlijk meer omzet moet draaien om dit te kunnen realiseren. Dan kun je een lijst maken met aan de linkerkant de positieve kanten en de rechterkant de negatieve kanten. Schrijf het op zodat het helder wordt en je de keuze kunt maken. 

Doorbreek je isolement

Teveel alleen zijn kan ook demotiverend zijn. Ga naar buiten, maak afspraken met mensen om ideeën te delen, of om samen te lunchen om weer nieuwe prikkels te krijgen. Je hebt andere prikkels nodig en dat brengt nieuwe positieve energie.

Verdriet & Burn-out; Neem je tijd!

Verdriet & burn-out zijn redenen om gedemotiveerd te raken. Zorg dat je de tijd neemt om hier aan te werken. Dit is een aparte kant van demotivatie die om specialistische hulp vraagt. Maar ook hier geldt, ga naar buiten, wees niet teveel alleen, maar neem ook je rust.

Blijf jezelf uitdagen

Elke dag dezelfde handelingen uitvoeren en dezelfde mensen zien kan demotiverend werken omdat er geen uitdaging meer is. Daardoor komt je bedrijf tot stilstand en stilstand is achteruitgang. Zorg dat je iets vindt wat je opnieuw motiveert en nieuwe prikkels geeft. Bijvoorbeeld een cursus, een netwerkbijeenkomst, een sport. Daag jezelf elke dag uit en leer jezelf elke dag iets nieuws aan!

Zo zie je dat elke demotiverende factor te overwinnen is zodat je verder kunt groeien en bloeien met jouw beauty business!

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

 

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

5 reacties

 1. Tom Sebastian schreef:

  Dankjewel voor je mooie reactie! Fijn om te horen dat je het leuk vindt.
  Groeten van Tom

 2. Tom Sebastian schreef:

  Bedankt voor het compliment Kitty!
  Groeten van Tom

 3. Kitty schreef:

  Mooi omschreven Tom! Herkenbare oplossingen.

 4. Geesje Oorburg schreef:

  Hallo Tom, bedankt voor je “peptalks”, superleuk dat elke keer te horen en lezen, en wat je verteld, je weet het allemaal wel, maar schijnbaar is het toch nodig dat het nog een keer verteld wordt. Grappig kwispelend staartje op de achtergrond 😂.
  Dankjewel en een blij weekend toegewenst 🤗, groetjes Geesje.

 5. Trang schreef:

  Hi Tom,

  Dank je wel