Hoe kom je als ondernemer tot rust?

22 augustus 2019 429 woorden 3 minuten

In de hectiek van het ondernemerschap ben je eigenlijk elke dag wel gehaast bezig. Er zijn altijd zaken die nog af moeten of tussendoor komen buiten je al drukke agenda. Zo gaan de dagen voorbij en voor je je het weet ben je weer een jaar verder.

Voor het goed functioneren van je onderneming en voor je eigen welzijn is het zo belangrijk dat je af en toe even alles on hold zet. Ook al is het voor vijf minuten. Het is eigenlijk zo raar dat we de hele dag in de gaten houden of de batterij van onze telefoon nog wel vol is en af en toe bijladen, maar hoe zit het met je eigen batterij? Laad je die ook bij af en toe?

 

In vijf minuten jezelf opladen

Je hoeft geen hele dagen in kuuroorden te slijten om tot rust te komen. Je kunt in vijf minuten al even tot jezelf komen als je weet hoe. Als eerste is het van belang dat je alle prikkels uitzet, geen radio, tv, geen telefoon. Alles uit. Pure stilte. En dan zet je een kopje koffie of thee voor jezelf waar je heel bewust even mee gaat zitten. Je neemt er iets lekkers bij en dan ga je vijf minuten even niets anders doen dan proeven van die thee en van dat lekkers. Geen andere gedachten over straks dit, straks dat. Het gaat alleen om dat moment, de thee proeven, het koekje proeven. Verder niets. Je zult merken dat als je bewust in het moment leeft, als je alleen met je gedachten bent bij wat je op dat moment doet, je tot rust komt. Want er is alleen nu. Dus is het goed om ook bewust in het nu te leven. Daar kun je jezelf in trainen. Om te beginnen met die vijf minuten. Zo kan je jezelf in een relatief korte tijd weer opladen voor de komende hectiek.

 

Je hebt geen lange vakantie nodig

We denken vaak te ingewikkeld, dat als je overwerkt bent je aan vakantie toe bent. Maar het zit niet in die vakantie, het zit in die kleine momenten die je jezelf gunt. De uitspraak ‘haastige spoed is zelden goed’ bestaat niet voor niets. Trap even op de rem. Sta even stil. Plan die vijf minuten voor jezelf en geniet er ook echt van. Laat geen andere gedachten toe dan enkel wat er in dat moment is. Geen verleden, geen toekomst, alleen nu. Dan komt de rust vanzelf.

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*