Hoe reserveer je tijd om te werken aan je bedrijf?

1 maart 2022 622 woorden 4 minuten

Wanneer je tijd vrij wilt maken om aan je bedrijf te werken, is het belangrijk dat je daar tijd voor inplant. Als je dat niet doet, dan komt het er ook niet van. De to-do lijstjes stapelen zich dan op, waardoor er geen tijd meer overblijft voor andere, net zo belangrijke zaken. Het draait niet alleen om prioriteiten stellen, maar ook om tijd in plannen daadwerkelijk aan je bedrijf te werken. Zo zorg je ervoor dat je niet wordt bedolven door ellenlange to-do lijstjes. Dit klinkt makkelijker dan het is. Ook ik ben tijdens mijn jaren als ondernemer wel eens in een valkuil gelopen. Ik deel hieronder een paar valkuilen met je waar ik veel van geleerd heb.

 

Maak een planning

Timemanagement is erg belangrijk voor mij. Door een planning te maken, weet ik precies wanneer ik wat moet en kan doen. Het voorkomt dat het druk blijft in mijn hoofd. Door precies te noteren wanneer je aan bepaalde zaken gaat werken, stapelen de werkzaamheden niet op en creëer je des te meer ruimte om jezelf te ontwikkelen. Kijk daarnaast ook naar hoe het de afgelopen jaren is gegaan en ontdek welke periodes voor jou druk of juist rustig zijn en speel daarop in. Houd je klanten op de hoogte, zodat het ook voor hen helder is wanneer jij het druk of rustig hebt. Of kies er voor om een freelancer in te huren tijdens drukke periodes, zodat toch alle klanten geholpen kunnen worden. Door dit alles in je planning mee te nemen, zorg je ervoor dat je het beste uit deze periodes kunt halen én dat er tijd vrijkomt om te werken aan je bedrijf.

 

Houd je aan je planning

Heb je eenmaal een goede planning gemaakt? Houd je er dan ook aan en zorg dat het een gewoonte wordt om op dat moment van de week aan je bedrijf te werken. Laat daar niets tussenkomen. Als je dat niet doet, dan gaat dat namelijk ten koste van jezelf. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om nog snel even een klant te helpen of om dat ene klusje te doen, maar hierdoor zal je to-do lijst snel weer een stuk langer worden. Zeg dus eens een keer “nee” tegen iemand en “ja” tegen jezelf, in plaats van andersom.

 

Besteed niet te veel tijd aan onbelangrijke zaken 

Wanneer je perfectionistisch bent, wil je alles zo goed mogelijk doen. Dat is een mooie eigenschap, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Belangrijke zaken kunnen namelijk makkelijk ondergesneeuwd worden door onbelangrijke dingen, omdat je daar te veel tijd aan besteedt. Kijk regelmatig naar je prioriteiten en evalueer voor jezelf aan welke zaken je niet zoveel tijd hoeft te spenderen of welke je makkelijk over kunt dragen aan je personeel. Zo ontstaat er meteen weer wat ruimte voor bedrijfsontwikkeling!

 

Wees geduldig

Zorg ervoor dat als je eenmaal je zaken goed hebt ingepland, dat je daar dan ook de tijd voor neemt. Wees dus niet ongeduldig en probeer niet alles in één maand gedaan te krijgen om je doel te behalen, want dat lukt gewoon niet. Draai je planning helemaal naar je eigen hand en maak er je eigen flow van. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde dagdelen niet te werken of juist te werken met uren of bepaalde thema’s. Zo weet je precies op welke dagen je bepaalde taken moet uitvoeren en op welke dagen je kunt werken aan jezelf en je bedrijf. Door deze blokken voor jezelf te maken en je eraan te houden, stimuleer je dat dit een gewoonte wordt waar je op termijn de vruchten van plukt!

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*