Je team laten zien op social media: gemiste kans of slecht idee?

23 april 2022 683 woorden 4 minuten

Ik geloof er heel sterk in dat persoonlijke content goed scoort op social media en moedig klanten regelmatig aan dit mee te nemen in hun online strategie. Volgers leren je kennen en kunnen daardoor sneller een connectie met jou en je bedrijf leggen. Hoewel veel ondernemers de hoofdrol pakken in hun content, ben je als je een team hebt niet het enige gezicht van jouw bedrijf. Je medewerkers staan namelijk ook in contact met je klant. Niet alleen op de vloer, maar ook online kunnen ze het verschil maken. Hoe benut je de potentie van je team op social media en zorg je ervoor dat je klanten aantrekt?

 

Waarom willen we je team zien?

We willen je team niet alleen zien om te ontdekken wie er bij je werkt of omdat je een professionele, grote indruk wekt, maar ook om ons te identificeren met personen door wie we ons kunnen laten behandelen. Hoe meer teamleden jij hebt en presenteert des te groter is de kans dat iemand aanhaakt op jouw bedrijf. Laat zien wie er achter de stoel of op de vloer staat. Je teamleden leggen waardevolle contacten met je klanten en spelen een belangrijke rol in het besluit of klanten een afspraak inplannen of niet. Het is een manier om vanuit hen te werken aan de klantrelatie. Je team laten zien op social media is wat mij betreft een “do”, zeker voor de teamleden die je klanten behandelen.

 

Wat deel je op social media?

Persoonlijke content heeft veel gezichten. Als je mij volgt op Instagram zal je misschien denken ‘ik zie jouw team ook niet uitgebreid voorbijkomen.’ Dat klopt! Voor mezelf heb ik een belangrijke grens getrokken bij wat ik wel en niet deel op social media. Je ziet flarden van mijn leven, zoals Juul of meetings met mijn team of klanten, maar ik houd ook een deel privé. Ik laat zien dat ik met een team werk, maar sta zelf in contact met de klant tijdens een traject en deel daarom de meeste content vanuit mijzelf. Een paar weken terug heb ik een belangrijke switch voor mezelf gemaakt op Instagram. Ik plaats meer intuïtieve content in mijn stories. Niet nadenken, maar doen. Maar al te vaak bleven foto’s of video’s in mijn concepten hangen, omdat ik me afvroeg of ik het wel moest delen. Ik vind het belangrijk dat mijn klant en potentiële klant kennismaken met de echte Tom en zich identificeren met mijn visie. Door op deze wijze meer te laten zien van mezelf kan ik mensen aantrekken met wie ik echt een klik heb. Dat raakt wat mij betreft ook precies de snaar waarom persoonlijke content van jouw team zo waardevol is. Stel ze voor en vertel wat hen beweegt, welke trends hen aanspreekt of welke opleiding of training ze hebben gevolgd. Persoonlijke content hoeft niet meteen het delen van je levensverhaal te betekenen, maar zorgt wel voor net wat meer persoonlijkheid in jullie identiteit.

 

Wat als je personeel niet op social media wilt?

Niet iedereen is een geboren influencer en dat is helemaal niet erg. Zelf vond en vind ik het ook soms nog uitdagend om een video op te nemen en te plaatsen. Voel jij weerstand bij je teamlid? Ga het gesprek met haar aan en plaats niet zonder toestemming plotseling een post. Luister en ontdek waar de weerstand zit en leg uit waarom het delen van deze content in jouw ogen belangrijk is. Betrokkenheid is een belangrijk onderdeel om draagvlak voor iets te krijgen bij je personeel. Neem ze in het begin al mee in je proces en doelstellingen. Vaak zijn we bang te veel te laten zien, maar je kunt deze angst wegnemen door het bespreekbaar te maken en waar nodig een compromis te sluiten. Leg uit hoe bijvoorbeeld de tip van dit teamlid juist mensen kan bereiken en helpen en waarom je ervoor kiest om je team online een gezicht te geven. Ga vooral samen als team aan de slag!

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*