In gesprek met Manja Kulk & Tom Sebastian

27 oktober 2022 978 woorden 5 minuten

Manja Kulk-Sollman (46) is eigenaresse van de twee salons Secrets of Beauty (Hoofddorp) en Azzurro Beauty (Noordwijk). De salons zijn een begrip in de regio. Samen met haar team helpt ze klanten aan een mooie huid en biedt ze ontspannende, corrigerende lichaamsbehandelingen aan. Dankzij haar passie voor het vak en neus voor ondernemen wist ze een extra praktijk over te kopen.

Manja’s passie voor het vak begon grote vormen aan te nemen tijdens het lopen van haar stage. Het stond als een paal boven water dat ze voor zichzelf zou beginnen en zo startte ze op 1 oktober 1999 haar eigen salon Secrets of Beauty. Vanaf oktober 2017 werkt Manja samen met Business Coach Tom Sebastian en hebben zij samen mooie stappen gezet in het ondernemen in de beauty branch. Op 1 juli 2018 nam Manja Azzurro Beauty in Noordwijk over.

 

Hoe het allemaal begon

Het mooie aan ondernemen is dat iedereen op haar eigen manier de vrijheid pakt om haar eigen pad te bewandelen. Zo ook Manja: “Wat ik op mijn stage heb gezien en geleerd wilde ik dolgraag op mijn manier in mijn eigen salon gaan doen. Dat ondernemende zat er altijd al in. Ik wilde niet voor iemand werken, maar zelf keuzes en beslissingen maken. De dingen doen hoe ik denk dat ze het beste zijn.”

 

De voor- en nadelen van je eigen tijd indelen

De keerzijde van een eigen bedrijf hebben, is natuurlijk wel dat het zeven dagen per week doorgaat. Op de gekste tijden ben je soms met je werk bezig en dat kan best vermoeiend zijn. Hoe zorg je voor die balans? Manja: “Genoeg rust pakken is belangrijk voor mij om scherp te blijven. Thuis probeer ik ook echt thuis te zijn en mijn werk even los te laten. Sporten is een goede ontspanning, maar bijvoorbeeld ook naar de sauna gaan. Dat is gelijk weer het voordeel van je eigen tijd kunnen indelen!”.

 

Het ultieme gevoel van succes

Tom Sebastian: “Manja is een ondernemer pur sang, werkt keihard en als het dan lukt, geeft dat de ultieme voldoening. Iedereen geeft zo een eigen betekenis aan succes. Voor de één is het een topomzet of het uitbreiden van een team een voor de ander groei van het bedrijf in de vorm van een nieuwe vestiging.” Manja groeide door de jaren heen van één naar twee bedrijven, maar vindt het gevoel van succes juist ook in de ervaring van mensen om haar heen: “Succes is voor mij het moment als datgene wat ik voor ogen heb, loopt zoals ik het wil. Dat kan in verschillende dingen zitten. Van klanten die tevreden de deur uit lopen en weer terugkeren, maar ook dat het team lekker loopt. Eigenlijk ervaar ik het gevoel van succes voornamelijk als iedereen om mij heen tevreden is. Zowel collega’s als klanten!”

 

Intuïtief ondernemen

Tom is al zo’n vijf jaar betrokken bij Manja en haar salons. Tom over haar groei: “Manja heeft in die tijd haar intuïtieve kant enorm ontwikkeld, waardoor ze een stuk onzekerheid achterwege heeft kunnen laten en heel sterk aanvoelt welke richting goed voelt voor haar en haar bedrijf. Elk mens groeit door dingen die op haar pad komen. Van positieve en negatieve zaken. Daar leer je van.” “Het ondernemerschap en mijn samenwerking met Tom heeft mij echt geleerd te visualiseren. Pas als ik iets helemaal voor me zie, ga ik eraan beginnen. En dan werkt het ook. Durven vertrouwen op mijn intuïtie en deze volgen is wel echt een leerproces geweest, maar met tegenslagen groei je. Waar één deur sluit, kunnen er meerdere openen. Doorzetten is voor ons ondernemers enorm belangrijk en het is belangrijk om scherp te blijven op de tijdgeest en nieuwe ontwikkelingen in onze branche”, vertelt Manja.

 

Groots durven denken, ook wanneer het al goed gaat

“Wanneer het goed gaat met een bedrijf, zijn we geneigd door te gaan met wat we doen. Toch blijft reflecteren enorm belangrijk om te zien welke processen goed gaan, wat beter kan en op welke ontwikkelingen uit de markt je nog niet inspeelt”, stelt Tom. Manja en Tom sparren regelmatig over de stand van zaken van de bedrijven, verbeterslagen en nieuwe ideeën. “Wat mij als ondernemer in het verleden belemmerde was me veilig voelen bij de manier hoe alles liep. Ik wilde daar in blijven. Na verloop van tijd ben ik juist meer gaan durven investeren en stappen te zetten. Groter durven denken en daar naar te handelen. Mijn grootste overwinning hierin was toch wel Azzurro Beauty kopen. Dat was een enorme stap uit mijn comfort zone. Opeens moest ik een groot bedrijf en team runnen. Natuurlijk is dat spannend, maar – ook met de nodige tegenslagen – heb ik iets heel moois neer kunnen zetten. Tijdens dit proces was het enorm waardevol om Tom aan mijn zijde te hebben, die me zowel uit die veilige zone wist te loodsen als met mij kon sparren over de zakelijke kant van de overname. Het is voor mij zo waardevol gebleken om iemand van buitenaf met zo’n bak ervaring naar je bedrijven te laten kijken”, deelt Manja.  

 

Gaan voor je passie

“Het is belangrijk je ogen open te houden voor kansen, maar tegelijk ook te filteren op wat past bij je visie en tijd”, aldus Tom. Waar Manja over droomt? “Over vijf jaar zou ik met Secrets of Beauty graag verder gegroeid en doorontwikkeld willen zijn. Anderzijds wil ik juist ook wat misbaarder worden, zodat de bedrijven ook zonder mijn aanwezigheid goed doordraaien. Ik vind het vooral belangrijk je gevoel achterna te gaan. Ga voor je passie en durf stappen te zetten!” “Dankzij de drive, professionele houding en flinke portie werkethos van Manja liggen er nog heel wat mooie ontwikkelingen in het verschiet!”, vult Tom aan.

 

Weten wat Tom voor jouw bedrijf kan betekenen? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*