In gesprek met Marika Hoogers & Tom Sebastian

20 december 2022 1111 woorden 6 minuten

Marika Hoogers (55) is eigenaresse van twee bedrijven. In 2012 startte ze haar schoonheidssalon voor huidverbetering Marique Beauty, die afgelopen decennium uitgroeide is tot een goedlopend bedrijf. Daarnaast startte ze dit jaar na het volgen van een VA-opleiding haar online bedrijf Marique Digital, waarmee ze met haar kennis en ervaring nu ook andere beauty ondernemers ondersteunt door middel van virtual business support. Deze ondernemer pur sang ziet kansen en durft deze enthousiast en met beide handen aan te pakken.

Tom Sebastian begeleidt als business consultant bedrijven in de lifestyle en beauty business bij het zetten van hun volgende stap. Ongeveer een half jaar geleden stuurde Marika hem een bericht om een nieuw idee te bespreken: haar nieuwe bedrijf Marique Digital. Tom Sebastian: “De passie en enthousiasme spatte er bij ons eerste gesprek meteen vanaf en is typerend voor de stappen die Marika met haar bedrijven durft te zetten.”

Dat Marika zich niet tegen laat houden wanneer het leven anders loopt dan verwacht, blijkt wel uit haar bewonderingswaardige carrièrepad. Na haar burn-outs en de lockdowns van de uitdagende coronatijd weet ze zichzelf steeds opnieuw uit te vinden en tegenslag te gebruiken om nieuwe dromen uit te laten komen.

 

De beauty branche in

Marika zet haar eerste stappen in de beauty branche nadat ze een burn-out krijgt. Ze werkte 20 jaar in secretariële en administratieve functies, maar besluit na de tweede keer thuis te komen zitten het roer om te gooien. Ze volgde een opleiding tot schoonheidsspecialist bij Instituut Thomas en startte na het behalen van haar diploma in 2012 met haar eigen salon Marique Beauty. De salon groeide in 10 jaar uit tot een succesvol bedrijf voor huidverbetering.

Marika over haar keuze om destijds voor zichzelf te beginnen: “Ik wilde voornamelijk een eigen bedrijf omdat dit mij vrijheid zou geven in mijn eigen dagindeling. Op deze manier heb ik de touwtjes zelf in handen qua ontwikkeling van mezelf en mijn werkzaamheden en welke uren ik graag wil werken. Ik had een wat lastige privé situatie en een eigen bedrijf starten heeft me de kans gegeven om mijn leven weer een positieve wending te geven.” Tom: “Dit illustreert zo mooi Marika’s ondernemende karakter. Ze durft tegenslag als kracht te gebruiken en nieuwe stappen te zetten.”

 

Kansen pakken in coronatijd

Toen de ondernemer in de coronatijd door lockdowns een paar keer de deuren niet mocht openen, besloot ze wederom naar haar gevoel te luisteren en de mogelijkheden van deze uitdagende periode te benutten. Marika: “Je hebt opeens ongewild extra tijd om na te denken. Toen ben ik op het idee gekomen om mijn eerdere rol als secretaresse en ervaring met projectadministratie te combineren met mijn kennis over de branche om zo andere beauty ondernemers te kunnen ondersteunen. Ik heb in die tijd heel veel trainingen en opleidingen gevolgd, waaronder een opleiding tot virtual assistent (VA). Na het afronden van de opleiding ben ik Marique Digital gestart.”

 

Een tweede bedrijf opstarten

Met haar nieuwe bedrijf helpt ze andere beauty ondernemers. Ze neemt taken uit handen die veel tijd en energie kosten, zodat er meer ruimte in je eigen agenda ontstaat om core business actiepunten van je bedrijf op te pakken. Tom: “Al bij ons eerste gesprek kon Marika heel goed vertellen wat ze wilde doen met haar nieuwe onderneming. Marika is al heel lang werkzaam in de schoonheidsbranche, maar blijft ook iemand die wil blijven leren, meer wil ontdekken en nieuwe strategieën durft te bekijken en verkennen. Deze ambitie en haar ervaring komen nu perfect samen in Marique Digital.”

 

Ondernemen is bewegen

Als er één ding is wat het ondernemerschap Marika leerde, is het dat je jezelf altijd mag en moet blijven ontwikkelen. “Ondernemen is bewegen. Juist dat geeft je een bepaalde vrijheid en drive om door te gaan”, vertelt Marika. Tom Sebastian: “We zijn niet voor niets ondernemers. Als je stopt met ondernemen ben je een hobby aan het uitvoeren. Luisteren naar je gevoel en nieuwe ideeën verkennen die je krijgt is zo belangrijk. Durf te onderzoeken waar het vandaan komt, waarom je dat idee hebt. Houd het niet voor jezelf, maar praat er met mensen over. Marika en ik hebben veel gesprekken gevoerd over Marique Digital. Praten doet leven. Een idee krijgt zo meer vorm en kleur. Je durft er meer over te fantaseren. Fantaseren betekent ook een stuk manifesteren. Je kunt zo veel beter voelen of iets bij je past en op welke manier. De beauty branche is continue in beweging. Onze klanten veranderen, wij moeten mee. Voor je bedrijf, maar vooral voor jezelf.”

 

Doorpakken bij tegenslag

Tom Sebastian over door durven pakken: “Ondernemers kunnen geneigd zijn een idee snel te cancellen. Je durft niet door te pakken om een doel te bereiken uit bijvoorbeeld angst en saboterende gedachten als ‘ik kan het niet’, ‘het is te duur’, ‘wat denken mensen wel niet?’, ‘het is niet veilig’. Marika is een goed voorbeeld wat er gebeurt als je juist dan uit je comfortzone stapt. Wat er kan gebeuren als je er echt voor durft te gaan. Door ruimte te geven aan je passie ontstaat er vrijheid om te doen wat je de meeste voldoening geeft.”

 

Aan jezelf blijven werken

Marika is altijd gedreven gebleven zich te blijven ontwikkelen: “Mijn grootste overwinning is dat ik mijn bedrijf succesvol heb uitgebouwd. En dat ik nu vol energie een tweede bedrijf kan gaan uitbouwen. Ik voel mezelf zekerder en heb meer zelfvertrouwen dan toen ik 10 jaar geleden met mijn bedrijf startte. En dat groeit nog steeds! Niet vanzelf hoor, daar werk ik aan! Met Tom heb ik sinds ons eerste gesprek zo’n klik dat we zijn gaan samenwerken. Het fijne vind ik zijn gave om iemand op een positieve manier te coachen. Zijn kritiek is opbouwend en gaat niet ten koste van jou als persoon. Op persoonlijk vlak stimuleert Tom me om uit mijn comfort zone te komen en breder te denken! Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en ontwikkeling van mezelf!”

 

Durf te ondernemen met passie

Marika over haar drive: “Wat ik andere ondernemers mee zou willen geven? Durf te ondernemen. Ga voor je passie, maar durf ook om hulp te vragen.” Tom Sebastian vult aan: “Durven is een mooie boodschap en past bij wie je bent als ondernemer. Luister naar wat belangrijk voor jou is en ga daarvoor. Praat met mensen om je heen, ook met ondernemers in andere branches bijvoorbeeld. Marika is een ondernemende ondernemer die nog veel mooie stappen gaat zetten. Voor haarzelf én met andere ondernemers. Daar ben ik van overtuigd.”

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan een vrijblijvend gesprek in of stuur een mailtje naar support@tomsebastian.com.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*