Netwerken, het is net werk.

20 april 2018 494 woorden 3 minuten

Netwerken is onmisbaar voor de groei van je bedrijf. Ik hoor mensen wel eens zeggen ‘mijn klanten vind ik niet op netwerkbijeenkomsten’ en dat vind ik jammer, want netwerken is altijd vruchtbaar. Wat ik leuk vind aan netwerken is het kennismaken met nieuwe mensen en om oude bekenden tegen te komen en ervaringen te delen. Misschien vind je niet direct klanten, maar vind je wel mensen die indirect voor meer klanten kunnen zorgen. Daarnaast sluit je tijdens netwerken ook vriendschappen met andere ondernemers zodat je elkaar verder kan helpen. Netwerken kan daarom naast vruchtbaar ook gewoon leuk zijn.

Een goed begin is het halve werk. Bereid je daarom goed voor. Zorg dat je weet wie de deelnemers zijn en welke vragen je wilt stellen. Het is goed om 3 of 4 vragen paraat te hebben. Zorg ook qua kleding dat jij het visitekaartje bent van jouw bedrijf. Kleed je daarom representatief, heb je een chique zaak, ga dan niet in spijkerbroek. Straal uit wat jouw bedrijf uitstraalt.

Netwerkbijeenkomsten hebben altijd halers en gevers. Ga niet met de insteek om iets te krijgen, maar om te geven. Zo kom je tot een ander en beter resultaat. Je ontmoet namelijk altijd wel mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Of misschien heb jij wel iemand in jouw netwerk die zij net nodig hebben. Als jij iemand helpt krijg je dat altijd weer terug.

Je kunt jezelf aan tafel kort en krachtig voorstellen met bijvoorbeeld een elevator pitch of een power pitch. Als er zich tijdens het gesprek mensen bij de tafel voegen, maak ze dan ook meteen deelgenoot van het gesprek. En als je liever niet alleen gaat ga dan een keer samen. Vertel dan over het bedrijf van de ander, hoe je het kent en wat jouw ervaring is. Het is daarom ook leuk om bij elkaar een behandeling te ondergaan en elkaar feedback te geven.

Als het gesprek interessant is onderneem dan actie. Geef je visitekaartje of connect op Linkedin. Want na de bijeenkomst begint pas het echte netwerken. Je hebt als het goed is dan meerdere contacten gelegd en dan kun je de relatie gaan uitbouwen. Het is goed om meteen dezelfde avond een kort berichtje te sturen waarin je zegt dat het leuk was elkaar te ontmoeten en of jullie een keer zullen afspreken.

Verwacht niet meteen resultaat. Doe het om jouw bedrijf een stabiele basis te geven. Je krijgt een netwerk aan mensen om mee te sparren, ideeën uit te wisselen en ervaringen te delen. Ook krijg je adviezen van andere ondernemers. Zo heb je alle mogelijke steun binnen handbereik. En zo groei je als bedrijf.

GROW Support is ook een netwerk, waarin we elkaar helpen, ondersteunen en ervaringen delen. Zo groeien we samen en helpen we elkaar naar een hoger niveau.

Zo zie je dat netwerken altijd goed is. Voor jou en jouw beauty business!

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*