Piekeren? Stop ermee!

29 maart 2018 399 woorden 2 minuten

Iedereen piekert wel eens. Over de meest uiteenlopende zaken. Maar piekeren is vaak volkomen nutteloos. Je piekert namelijk altijd over iets wat mogelijk kan gebeuren in de toekomst. Of je piekert over iets wat gebeurd is in het verleden waar je niets meer aan kunt veranderen. Piekeren is iets wat voortkomt uit het verstand. Het verstand wil zich altijd voorbereiden op vervelende situaties en spiegelt daarom nooit de meest rooskleurige situaties voor. Het is de bekende ‘wat als’ gedachte die maakt dat je gaat piekeren. Het maakt je down, het kost veel tijd, het kost energie en het levert niets op. Het trekt je in een vicieuze cirkel van piekeren over zaken die mogelijk kunnen gebeuren, daar word je angstig van, daardoor kunnen er fysieke klachten ontstaan en daar ga je dan ook weer over piekeren. Piekeren brengt je niets goed, het biedt geen oplossingen.

Het is daarom goed om je bewust te worden van het feit dat je piekert omdat je het vaak zelf niet in de gaten hebt. Stap 1 is daarom bewustwording waarom en waarover je piekert. Daarna is het goed om concrete problemen op papier te zetten en ze aan te pakken. Maar ook om sommige dingen los te laten. Zaken die jij niet kunt beïnvloeden mag je loslaten. Al het andere kun je mee aan de slag.

Als je over vele jaren terugkijkt naar waar je allemaal zo over gepiekerd hebt zal je namelijk zien dat het niets voorstelde. Een oud gezegde luidt daarom ook: Je lijdt het meest van hetgeen wat je vreest.

Ik heb ooit het boek van Eckhart Tolle cadeau gekregen: De kracht van het Nu. Ik moest even door het begin worstelen maar eenmaal gelezen ben ik erg blij dat ik het gelezen heb. De kern van het boek is iets wat heel goed is om je te realiseren en het relativeert enorm.

Je hebt in dit leven alleen NU. Gisteren is geweest. Morgen is er nog niet. En NU is er niets aan de hand.

Probeer daarom ook meer te genieten van wat je NU hebt! Van je prachtige zaak, je klanten, het lachen met collega’s, een mooie dag. Wees je bewust van het huidige moment en geniet ervan. Dat heeft een positief effect op jou, je klanten en je beauty business!

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

4 reacties

 1. Tom Sebastian schreef:

  Hopelijk heb je er veel aan Annemieke! Enne… niet teveel piekeren he. Groeten van Tom

 2. Tom Sebastian schreef:

  Wat een leuke reactie! Bedankt. Groeten van Tom

 3. Annemieke heijnen schreef:

  Tom…. jaaaa right!!! Piekeren is een heel vervelend gevoel. Dussss ga elke dag je video bekijken! Thkxxx

 4. Shenna simons schreef:

  Love it Tom❤