Zo laat je een tegenvaller in je voordeel werken

23 juli 2022 592 woorden 3 minuten

Hoe rooskleurig het bestaan van een eigen bedrijf ook lijkt, elke (beauty) ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met tegenvallers. Mijn ondernemersreis is ook niet altijd vlekkeloos verlopen, maar daardoor heb ik enorm veel geleerd. Het is niet altijd even makkelijk, maar je komt juist verder wanneer je je niet uit het veld laat slaan wanneer het tegenzit. Hoe je dat doet? Zo ga jij van lijden naar leiden en laat je een tegenvaller in je voordeel werken.

 

Bepaal zelf hoe je een tegenvaller ziet

Hoe groot een tegenslag is, wordt bepaald door de betekenis die jij eraan geeft. De één gaat luchtig met een tegenslag om, omdat het niet als een allesbepalende factor voelt. Terwijl de ander flink wakker kan liggen van precies datzelfde probleem. Het is makkelijker om kansen te zien wanneer het tegenzit als jij het voor jezelf en je bedrijf kan relativeren. Blijf niet hangen in wat niet naar wens is gegaan, maar kijk naar wat er mogelijk is. Bepaal hoe jij kan leren van de situatie en welke opties er zijn om het op te lossen. Vaak blijkt een tegenvaller eigenlijk een kans op je pad te zijn die je anders niet had gehad en gepakt.

 

Geef je eigen betekenis aan een situatie

Lijden wordt leiden wanneer jij je eigen draai aan de situatie durft te geven. Koppel een andere betekenis aan de tegenslag. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar iedereen kan zijn hersenen opnieuw programmeren. Ben jij wat negatiever van jezelf ingesteld? Leer jezelf aan situaties anders te aanschouwen. Doemdenken brengt je geen stap verder. Denk niet in problemen, maar in uitdagingen die op te lossen zijn.

Ik heb eens een klant gehad die haar klantenbestand terug zag lopen. Voor veel ondernemers is dit een sterk signaal dat er iets niet goed gaat en dat kan op den duur omslaan in paniek. In plaats van te blijven hangen in teleurstelling om de situatie, draaiden we het probleem om in een uitdaging om weer meer klanten aan te trekken. We schreven met hernieuwde enthousiasme een plan van aanpak. Binnen no time en met de juiste aanpak, strategie en focus wisten we meer klanten haar bedrijf te vinden. die ook nog eens beter bij haar paste dan haar oude klanten. Zij was veel gegroeid de afgelopen jaren als ondernemer, dan moet je ook kijken of je klanten nog steeds bij je passen. Een negatieve spiraal kan zo plotseling een nieuwe kans zijn. Jij bent op een moment als deze er zelf verantwoordelijk voor om het roer om te gooien en een tegenvaller in succes te veranderen.

 

Voeg het woordje ‘nog’ toe

Het is niet erg als je nu nog niet staat waar je zou willen zijn. Dat je nog niet kan waar die klant om vraagt of nog niet kan wat je zou willen doen. Hoewel we op zo’n tegenvallend moment geneigd zijn bevestigend te denken ‘ik kan het niet,’ kan één woordje deze hele mindset veranderen. Voeg eens ‘nog’ toe aan deze zin en lees wat het met de betekenis doet:

‘Ik kan het nog niet.’ ‘Nog’ biedt toekomstperspectief en zet de deur open naar een ontdekkingstocht om iets wél te kunnen, zodat je straks wel te staat waar je wil zijn. Uit elke tegenvaller kan je een waardevolle les halen. Verander je denkwijze en laat die tegenvaller niet jou of je bedrijf bepalen. Hij komt niet voor niets op je pad!

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*