Bedrijf of team uitbreiden: wat zijn de valkuilen?

23 juni 2022 648 woorden 4 minuten

Om te groeien met je bedrijf zal je moeten investeren om bijvoorbeeld nieuwe personeelsleden aan te nemen of een nieuwe vestiging te openen. Bij zo’n keuze komt een hoop kijken. Na ruim drie decennia in de beauty branche heb ik regelmatig ondernemers (inclusief ondergetekende) in het diepe zien springen zonder oog te hebben voor een aantal belangrijke valkuilen die je van je succes kunnen weerhouden. Vorige maand besprak ik al een belangrijke valkuil, namelijk of jij wel voor de juiste redenen kiest om uit te breiden. Maar ook je plan, prioriteiten, angst en communicatie kunnen het zetten van de volgende stap onnodig lastig maken. Ik deel mijn bevindingen en tips met je.

 

Valkuil #1: je hebt geen concreet plan

Zodra ik een nieuw idee in mijn hoofd heb, maak ik een plan voor mezelf en blok momenten in mijn agenda in om hieraan te werken. Geen plan hebben, is naar mijn mening een van de grootste valkuilen waar je in kunt lopen als het om uitbreiding van je bedrijf gaat. Je wilt graag groeien en gaat meteen aan de slag met acties, maar voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer of kom je er gaandeweg achter dat je belangrijke zaken vergeten bent. Zonde van je tijd, geld en energie! Heb je een nieuw idee? Maak het zo concreet mogelijk en neem de tijd voor het maken van een goed plan waarin je je doel, tijdsplanning, acties, verantwoordelijkheden en eventuele taken voor hulptroepen opneemt. Door dit te doen, krijg je duidelijk voor ogen wat je moet doen en hoe je te werk moet gaan om je plannen te realiseren.

 

Valkuil #2: je stelt de verkeerde prioriteiten

Met het stellen van verkeerde prioriteiten blijf je micro managen en raak je snel afgeleid van je uiteindelijke doel. Doordat je bezig blijft met kleine of minder efficiënte taken raak je het geheel uit het oog en verlies je motivatie om door te zetten, omdat resultaten uitblijven. Maak een takenlijst en delegeer werkzaamheden naar je teamleden of schakel externe professionals in, zodat je op efficiënte wijze je droom kunt verwezenlijken.

 

Valkuil #3: je houdt je groei voor je

Deel je plannen met mensen die om je heen staan. Je hoeft echt niet al hun ideeën op te volgen, maar door je visie te delen en te praten over groei kan je juist heel veel goede ideeën opdoen! Het levert jou nieuwe inzichten op en je neemt je omgeving mee in jouw groei. Zeker communicatie binnen je team is essentieel om draagvlak te krijgen voor uitbreiding van je team of bedrijf. Ik spar regelmatig met mensen die om mij heen staan over groei en mogelijkheden voor mijn bedrijf. Door dit te delen met mijn team heb ik direct goede accountability partners die meedenken of een stok achter de deur zijn om gas op mijn plannen te blijven geven. Toen ik een tijd terug mijn gedachte deelde over massagestoelen in salons bleek de ondernemer die ik daarover sprak daar wel wat in te zien. We besloten onze kennis en krachten te bundelen en het concept verder uit te werken. Je moet soms in het diepe springen om verder te komen.

 

Valkuil #4: je werkt vanuit angst 

Werken vanuit angst om te falen, beperkt je in je acties en vergroot de kans dat je jezelf tegenhoudt. Ben jij bang om een slechte investering te maken en dat je idee niet goed uitpakt? Laat het los. Praat erover met je omgeving en ga terug naar ‘waarom’ je dit een goed idee vindt en wilt uitvoeren. Zie verlies niet als iets negatiefs, maar als een waardevolle les. Wat is dan het ergste wat kan gebeuren?

Wees je bewust van de valkuilen en niet bang om je volgende stap te zetten!

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*