Durf nee te zeggen

15 maart 2018 506 woorden 3 minuten

Nee zeggen is voor veel mensen een groot probleem, omdat ze het gevoel hebben nee te zeggen tegen de persoon zelf. Veel mensen durven geen nee te zeggen omdat ze bang zijn  om mensen te kwetsen en dat ze niet meer aardig gevonden worden. Maar als jij nee zegt, zeg je dit als antwoord op een vraag. Je wijst niet de persoon zelf af.

Het is goed om je te realiseren dat elke keer als jij ja zegt tegen iets wat je niet wil, je nee zegt tegen jezelf. In ons vak als beauty ondernemers zijn we enorme pleasers, we zijn verzorgers en willen mensen zich goed laten voelen. Daardoor zijn we helaas sneller geneigd ja te zeggen terwijl we nee bedoelen.

Ik ben ook een pleaser en kwam hier veel te laat achter. Ik had mijn schoonouders meegenomen naar New York en was alleen maar bezig met het hun naar de zin maken. Mijn schoonvader opende mijn ogen door te zeggen, ‘Tom, jij bent een echte pleaser, je doet alleen wat wij willen en niet wat je zelf wilt.’ Ik wilde namelijk ook graag mijn vrienden opzoeken maar deed dit niet. Dat moment was voor mij een ommekeer. Toen realiseerde ik me terugkijkend in de tijd hoe vaak ik eigenlijk een pleaser ben geweest ten koste van mijzelf. Want dat is het. Altijd ja zeggen gaat ten koste van jezelf en daarmee ook van je bedrijf.

Het besef dat je een pleaser bent kan alles ten positieve veranderen. Let daarom vanaf nu eens op waar je allemaal ja op zegt en of dat is wat je echt wil. Het heeft ook te maken met je doelen & visie goed in kaart hebben. Past de vraag hierbij? Voel ik me hier goed bij? Wil ik dit? En geef vanuit daar antwoord.

Ook belangrijk is dat je niet meteen hoeft te antwoorden. Neem de tijd om een goed antwoord te geven. Dat mag. Mensen verwachten in deze tijden van social media dat je meteen antwoord. Laat je niet daartoe dwingen. Je hebt het recht om na te denken en om nee te zeggen. Nee is ook een antwoord.

Als jij een klant product wilt verkopen en de klant zegt nee geldt hiervoor hetzelfde. Ze zegt nee op de vraag, niet op jou als persoon. Vaak zijn ondernemers om deze reden bang om te verkopen, voor de mogelijke nee. Nee is niet iets om bang voor te zijn, het is een antwoord en ook een eerlijk antwoord. Je kunt bij een nee met een simpele uitleg de ontvanger van de boodschap het beter laten begrijpen. Maar onthoud ook dat je geen verklaring schuldig bent.

Heb je ja gezegd en denk je ’s nachts, nee toch niet. Dat mag ook. Je mag je mening veranderen. Kies voor jezelf. Nee zeggen kan ook heel bevrijdend zijn, omdat je ja zegt tegen jezelf. Dat is goed voor jou en daarom ook voor jouw beauty business!

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

2 reacties

  1. Tom Sebastian schreef:

    Jij bedankt voor je reactie Anita. Nee zeggen is echt niet erg!
    Groeten van Tom

  2. Anita Meijer schreef:

    Dankjewel Tom, mooi gezegd…..en helemaal waar!
    Ik ga er aan denken🙏