Stap voor stap meer taken delegeren

26 oktober 2021 552 woorden 3 minuten

Als je bedrijf groeit, is het tijd om taken over te dragen. Je kunt niet alles zelf blijven doen. Naarmate je groeit zal jij je steeds meer moeten focussen op waar jij goed in bent en hulp moeten inschakelen voor datgene waar jij geen tijd meer voor hebt. De valkuil is om tijd te besteden aan zaken die andere mensen prima of zelfs beter voor je op kunnen pakken. Natuurlijk kan het spannend zijn om werkzaamheden over te dragen. Zeker wanneer je zelf graag de controle houdt. Ik vond het best spannend om taken uit handen te geven, maar werk inmiddels alweer wat jaren superfijn samen met een team van professionals die mij de ruimte geven om te groeien!

 

Taken delegeren

Welke taken kun je uit handen geven? Vaak zijn dit de zaken die waardevolle tijd opslokken, maar in de praktijk eigenlijk heel goed door je team of een specialist gedaan kan worden. Denk aan het overnemen van afspraken met klanten, het regelen van je administratie of het bijhouden van de social media kanalen. Breng in kaart wat jij concreet over wilt dragen en zoek de juiste persoon daarvoor. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik goed ben in ondernemen en het enthousiasmeren van mensen. Maar voor het schrijven van teksten heb ik juist hulp nodig. Spelling is niet mijn sterkste kant. Ook mijn agenda en inbox delegeer ik aan mijn team, zodat ik niet te veel tijd kwijt ben aan planning en mails.

 

Zorg dat de verwachtingen duidelijk zijn

Om succesvol je taken uit handen te geven, is het belangrijk om duidelijk te zijn in je communicatie naar je team toe. Bespreek duidelijk met elkaar wat de verwachtingen zijn. Wat wil je concreet dat ze wél of juist niet doen? Baken de werkzaamheden goed voor jullie zelf af om misverstanden te voorkomen. Wil je iets groots overdragen? Dan kan het verstandig zijn om het in kleine stappen op te delen. Wees erg duidelijk in wat je precies over wilt laten aan degene en waar jullie naar toe werken.

 

Stel heel je team op de hoogte

Zorg dat de verwachtingen voor het hele team duidelijk zijn. Vaak wordt dit vergeten. Laat iedereen weten wat je delegeert en wie er nu verantwoordelijk voor zal zijn. Het zorgt voor een open interne sfeer waarbij je iedereen betrokken houdt en draagvlak creëert voor de veranderingen binnen jullie bedrijf. Het is precies de reden waarom ik regelmatig contact heb met al mijn teamleden. We weten zo allemaal wat er speelt en het houdt ons als team betrokken en scherp.

 

Plan evaluatiemomenten in

Een grote valkuil van taken delegeren? Direct loslaten nadat je begonnen bent met taken delegeren! Plan regelmatig momenten in om te controleren en evalueren hoe het gaat. Fouten maken hoort nou eenmaal bij het leerproces. Zit er niet te nauw op dat iets meteen in één keer goed moet gaan. Probeer het proces wat losser te zien. Door het niet te vastomlijnd te maken, geef je mensen én jezelf de ruimte voor ontwikkeling. Zo kun je stapsgewijs steeds meer taken uit handen geven en ontstaat er meer ruimte in je agenda om aan de groei van je bedrijf te werken!

 

 

 

Wil jij ook groeien met je onderneming? Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

1 reactie

  1. […] aanneemt, zodat jij een dag minder kunt werken en minder verantwoordelijkheden hebt. Het kan in het delegeren van je eigen werkzaamheden zitten, zodat je team meer op zich neemt. Het kan zitten in een minder volle agenda en het reduceren van […]